Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
31.7.2020 15:25
Ambasadorica Martina Mlinarević u Brnu otvorila izložbu kulturnog i historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine i održala brojne sastanke

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici Martina Mlinarević sastala se 31. jula 2020. godine u Brnu s predstavnicima Vlade Južno-moravske regije, a povodom otvaranja izložbe o sarajevskoj Hagadi i UNESCO zaštićenoj kulturnoj baštini Bosne i Hercegovine. Izložbu je zajedno s ambasadoricom Mlinarević ispred Vlade Južno-moravske regije otvorio Tomaš Soukal. Ambasadorica Mlinarević i g. Soukal razgovarali su o oblicima saradnje posebno u oblasti vinogradarstva, s obzirom da je moravska regija vodeći proizvođač vina u Češkoj Republici. Dogovoreno je uvezivanje vinogradara, a vlasti Južno-moravske regije izrazili su želju i spremnost za organizacijom prezentiranja vina iz Bosne i Hercegovine. Također, ponuđena je saradnja u oblasti turizma, kroz sajam turizma RegionTour koji se u Brnu organizira svake godine. Kad je riječ o obrazovanju i mladima, pokrenut je proces uspostavljanja saradnje između obrazovnih institucija, razmjena studenata, stažiranje i sl. U području razvoja i inovacija zagovarano je o mogućnosti pripreme programa iz ove oblasti u Južnoj Moravskoj.
 
Izložba bosanskohercegovačkog kulturno-historijskog bogatstva izložena je u holu znamenite zgrade Vlade Južno-moravske regije i svi Česi i njihovi gosti moći će je vidjeti u narednih mjesec dana.
 
Ambasadorica Mlinarević u Brnu se također susrela sa direktorom Moravske galerije, drugim najvećim umjetničkim muzejom u Češkoj, zatim s organizatorima Mjeseca autorskog čitanja, najvećeg književnog festivala u srednjoj Evropi, koji je prvi je put održan u Brnu 2000. godine. Ambasadorica Mlianrević je otvorila dogovor oko gostovanja bosanskohercegovačkih pisaca na narednim festivalima, što je odmah prihvaćeno.

U čuvenoj vili Low-Beer u Brnu nastavila se izložba o bosanskohercegovačkoj kinematografiji, gdje je također bio upriličen susret s bosanskohercegovačkom zajednicom uz koncert Predraga Duronjića. Ambasadorica Mlinarević iskoristila je priliku i svim Bosancima i Hercegovcima koji proslavljaju Bajram uputila iskrene čestitke.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.