Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
1.2.2019 14:12
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU, Zapadnog Balkana i Turske u Bukureštu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je 1. februara 2019. godine, u okviru predsjedavanja Rumunije Vijećem EU, na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova Evropske unije, Zapadnog Balkana i Turske u Bukureštu.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o regionalnoj saradnji u svjetlu procesa evropskih integracija Zapadnog Balkana. Domaćin sastanka bio je rumunski ministar vanjskih poslova Teodor Meleșcanu, a predsjedavala mu je visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

Unatoč izazovima s kojima se EU suočava ministar Crnadak je tokom obraćanja pozdravio odluku Rumunije da politiku proširenja EU na Zapadni Balkan zadrži među prioritetima šestomjesečnog predsjedavanja Vijećem EU. Naglasio je da je u BiH postignut potpuni konsenzus u vezi s najvažnijim vanjskopolitičkim prioritetom - procesom evropskih integracija. Govoreći o finalizaciji odgovora na dodatna pitanja koja je Evropska komisija u junu 2018. godine dostavila BiH, ministar Crnadak je izrazio nadu da će institucije u BiH što prije završiti tehnički dio u sklopu mehanizma koordinacije kako bi ti odgovori zvanično mogli biti dostavljeni Briselu i kako bi BiH u 2019. godini dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Apelovao je na evropske institucije da, nakon što prime odgovore, donesu odgovarajuće odluke u vezi sa Bosnom i Hercegovinom u najkraćim mogućim rokovima kako bi se nastavio proces reformi koji se tiče svakodnevnog života građana BiH. Istakao je i da formiranje izvršne vlasti ostaje jedan od glavnih političkih prioriteta, a da evropski put ne smije biti talac tog procesa.

Tokom svog obraćanja, ministar Crnadak je naglasio da regionalna saradnja, pored evropskih integracija, ostaje najvažniji vanjskopolitički prioritet BiH, ali da je najveću smetnju za razvoj regionalnih odnosa donijela odluka prištinskih vlasti o uvođenju taksi od 100% na proizvode iz Srbije i BiH, te da ista odluka mora biti poništena ili suspendovana. Ministar je iskoristio priliku da ponovo naglasi kako BiH nije ničim izazvala donošenje predmetne odluke prištinskih institucija.

Ministar Crnadak je obavijestio ministre da će nadležne institucije BiH veoma pažljivo analizirati Izvještaj Izborne posmatračke misije (ODIHR) o izborima u BiH, jer se u njemu navode ozbiljne primjedbe vezane za prijetnje i ucjenjivanja birača, zloupotrebe javnih sredstava, RTV servisa, biračkih odbora, te druge nepravilnosti, što još jednom potvrđuje potrebu izmjene izbornog zakonodavstva.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.