Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
31.3.2019 16:26
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić predvodio delegaciju MVP BiH na konsultacijama s MVP Crne Gore

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić i državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore Zoran Janković predvodili su delegacije dva ministarstva na uzvratnim bilateralnim konsultacijama koje su održane 4. aprila 2019. godine u Sarajevu.

Tokom konsultacija ocijenjeno je da je bilateralna saradnja između BiH i Crne Gore dobra i intenzivna. Dvije susjedne države imaju dobre političke i ekonomske odnose, koji, u posljednjih nekoliko godina, idu uzlaznom putanjom.

Zamjenik Brkić i državni sekretar Janković iskazali su uvjerenje da će ovakvi susreti dati snažan impuls zajedničkom radu na rješavanju svih otvorenih pitanja koja su od obostranog interesa za BiH i Crnu Goru, kao što su pitanja iz područja imovinsko-pravnih i radno-pravnih odnosa.

Zamjenik Brkić je tokom konsultacija upoznao sagovornika o procesu implementacije izbornih rezultata Općih izbora u BiH, održanih prošle godine, formiranja vlasti na svim nivoima kao i najznačajnijim pitanjima vezanim za evropski i evroatlantski put Bosne i Hercegovine. Izrazio je nadu da će, unatoč izazovima s kojima se Evropska unija suočava, BiH tokom 2019. godine dobiti status kandidata za članstvo u EU.

Istaknuto je da je saradnja između BiH i Crne Gore u procesu evropskih integracija vrlo dobra i da su institucije BiH u više navrata razmjenjivale iskustva sa institucijama Crne Gore u vezi s pitanjima koja se tiču evropskih integracija, te da je potpisanim Sporazumom o saradnji u procesu evropskih integracija dat novi oblik za uspješnu saradnju u ovoj oblasti.

Državni sekretar Janković pozdravio je napredak koji je Bosna i Hercegovina postigla na putu prema Evropskoj uniji i izrazio spremnost Crne Gore za dalju podršku, pomoć i razmjenu iskustava iz pristupnih pregovora.

Takođe, dvije države imaju dobru saradnju na regionalnom planu u okviru regionalnih inicijativa, posebno u okviru Berlinskog procesa. Zamjenik ministra Brkić je naglasio značaj regionalne saradnje kao platforme za zajednički nastup regije prema Evropskoj uniji i njenim institucijama.

Zamjenik Brkić čestitao je državnom sekretaru Jankoviću povodom prijema Crne Gore u punopravno članstvo u NATO savez, te istakao kako je to dodatno ohrabrenje i za BiH na tom putu.

Sagovornici su ocijenili da je ugovorno regulisanje odnosa između dvije države na visokom nivou i obuhvata čitav niz oblasti.

Govoreći o ekonomskim odnosima, složili su se da postoji prostor za napredak. Limitirajući faktor u većoj ekonomskoj razmjeni i saradnji čini i nedovoljno razvijena prometna infrastruktura, te je u tom kontekstu istaknuta važnost nastavka aktivnosti na prometnom povezivanju i to kroz modernizaciju puta Sarajevo - Šćepan Polјe - Podgorica i želјezničke pruge Nikšić - Čaplјina, čime bi se povećala iskoristivost luke Bar za brži izvoz roba iz Bosne i Hercegovine. Takođe, složili su se, da bi u budućnosti fokus saradnje između dvije zemlje trebao biti turizam, prehrambena industrija, građevinarstvo i energetika

Takođe je naglašeno da bi za obje zemlje od velikog značaja predstavljala izgradnja Jadransko-jonske autoceste i plinovoda i u tom kontekstu zamjenik Brkić je izvijestio sagovornika kako je projektna dokumentacija za dio Jadransko-jonske autoceste koji ide preko teritorija BiH u završnoj fazi, a autocesta bi trebala prolaziti većinom sjevernim dijelom Popovog polja.

Razmijenjene su informacije o aktuelnoj situaciji u BiH i Crnoj Gori, kao i regiji te drugim regionalnim i globalnim događanjima.