Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
10.10.2019 15:42
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao na 4. Regionalnom forumu Unije za Mediteran u Barceloni

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao je 10. oktobra 2019. godine na 4. Regionalnom forumu Unije za Mediteran koji se održava u Barceloni.
 
Učešće na Forumu je na poziv kopredsjedavajućih – visoke predstavnice Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federice Mogherini i ministra vanjskih poslova i dijaspore Hašemitske Kraljevine Jordan Aymana Safadija, kao i domaćina, ministra vanjskih poslova Kralјevine Španije Josepa Borrella.

Tokom obraćanja ministar Crnadak istakao je značaj Unije za Mediteran, kao jedinog foruma, pored Ujedinjenih naroda, koji dovodi za isti sto predstavnike Mediterana, Evropske unije, Izraela i Palestine i koji je dao veliki doprinos stabilnosti i razvoju za 11 godina postojanja.

Ministar je naglasio da su i dalјe najvažnije sigurnosne teme u regionu pitanje migracija i borba protiv organiziranog kriminala. Također je istakao da je, nakon današnje prezentacije uticaja klimatskih promjena na Mediteran, očigledno da se pitanje globalnog zagrijavanja podcjenjuje i da će vlasti mediteranskih zemalјa morati snažnije da se angažiraju na rješavanju tog problema.

Ministar Crnadak upoznao je učesnike sa namjerom da BiH bude domaćin jednog od velikih događaja Unije za Mediteran 2020. godine, o čemu se već vode razgovori sa generalnim sekretarom Unije Naserom Kamelom.

Na 4. Regionalnom forumu Unije za Mediteran učestvovalo je više od 30 ministara vanjskih poslova.