Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.10.2019 13:57
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak svečano otvorio zgradu Ambasade BiH u Ankari

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak svečano je otvorio 22. oktobra 2019. godine zgradu Ambasade BiH u Ankari.

Prilikom ceremonije otvaranja u Ankari ministar Crnadak je rekao da je ovaj čin još jedan dokaz da smo trajno opredijeljeni za unapređenje odnosa BiH i Republike Turske.

Ministar je naglasio da je glavni zadatak u narednom periodu unapređenje ekonomije i međusobne trgovinske razmjene. On je izrazio nadu da će rad Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH uskoro biti odblokiran, kako bi bio ratificiran revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini BiH i Republike Turske. Nјime bi, kako je objasnio, bila otvorena vrata još bržem razvoju ekonomskih odnosa BiH i Turske.

„BiH i Turska dostigle su jednu milijardu KM vanjskotrgovinske razmjene u prošloj godini, a nadam se da bismo primjenom ovog ugovora u narednim godinama stigli i do dvije milijarde KM. BiH će, također, nastaviti da unapređuje i političke odnose sa Republikom Turskom, koja je važan partner i BiH i regionu“, rekao je ministar Crnadak.

Ministar je pozdravio potpisivanje protokola o izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd i pozvao preduzeća iz Turske da investiraju u BiH, posebno u oblasti infrastrukture, polјoprivrede, energije, turizma i hrane.

Ceremoniji svečanog otvaranja Ambasade prisustvovali su izaslanik predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana Sabri Demir, predsjednik parlamentarne grupe prijatelјstva BiH i Turske Refik Ozen, u ime Vlade Republike Turske ministar omladine i sporta Mehmet Kasapoglu, gradonačelnik Ankare i brojni predstavnici diplomatskog kora u Ankari.

Zgradu Ambasade u Ankari BiH je dobila procesom sukcesije imovine bivše SFRJ, Rezolucijom Komiteta za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine iz 2006. godine. Renoviranje objekta finansirale su gradske vlasti u Ankari.