Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
26.3.2020 11:04
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković održala sastanak sa šefovima diplomatskih i konzularnih misija i šefovima međunarodnih organizacija akreditovanih u BiH

Poslije najavljene pomoći EU u iznosu od 7 miliona eura stiže i norveška pomoć u iznosu od 10,5 miliona kruna, najavljena je i pomoć Azerbejdžana.

Ministrica vanjskih poslova BiH dr. Bisera Turković je održala sastanak sa 75 ambasadora i šefova diplomatsko-konzularnih misija u BiH. Zahvalila im je na ukazanoj podršci vlastima u BiH u savladavanju izazova trenutne krize. Upoznala ih je sa najvažnijim zaključcima i odlukama koje je usvojilo Vijeće ministara BiH na 6. sjednici. Pojasnila je kako i u kojem domenu se neke od odluka mogu odnositi na strane državljane koji borave u BiH ili na sve one koji imaju neki objektivni interes da dođu u našu zemlju u ovom kriznom periodu.

Dr Turković je obavijestila sve prisutne o usvojenom prijedlogu odluke o privremenom zatvaranju međunarodnih graničnih prijelaza u zračnom prometu za promet putnika u Bosni i Hercegovini, koji stupa na snagu u 6:00 ujutro 30.03.2020. godine. Aerodromi će i dalje funkcionisati, ali samo za cargo promet i dobavljanje neophodne opreme i robe. U tom kontekstu se kratko osvrnula i na mjere za olakšavanje prometa vitalnih proizvoda uslijed krize uzrokovane virusom COVID-19. Dr Turković je govorila i o odluci o određivanju graničnih prijelaza za prijevoz robe u cestovnom prometu u tranzitu kroz Bosnu i Hercegovinu.

Dr Turković je odgovarala na pitanja ambasadora. Prisutnima se obratila novoimenovana predstavnica Vijeća Evrope u BiH. Specijalni predstavnik EU u BiH je obavijestio prisutne da je EU izdvojila 7,5 miliona eura za ublažavanje posljedice krize u BiH.

Ambasador Italije je postavio nekoliko pitanja vezanih za privremene restrikcije ulaska u BiH, te tražio konkretne odgovore na pitanja vezana za karantenu i obaveze stranih državljana prilikom ulaska u BiH. Dr Turković ga je informisala da MVP BiH aktivno radi na organizovanju charter leta za repatrijaciju BiH državljana koji se nalaze u Italiji.

Nakon toga su se obratile ambasadorice Bugarske i Slovenije, sa specifičnim pitanjima vezanim za obaveze diplomata i diplomatskog osoblja u BiH naspram ograničenja kretanja koje su im postavile entitetske vlasti. Dr Turković je pojasnila da su ove mjere restrikcije nužne i neophodne, te pozvala sve prisutne na razumijevanje i uvažavanje konteksta u kojem se svi nalazimo. Ambasadorica Norveške je sve obradovala s viješću da je njena Vlada odobrila novčanu tranšu od 10,5 miliona norveških kruna za pomoć BiH, te će sredstva biti operativna uz posredstvo Ureda UNDP u BiH. Razgovor su zaključile ambasadorice Austrije i Švicarske sa komentarima o neophodnosti zajedničkog i koordinisanog djelovanja u suzbijanju posljedica krize.

Video download link