Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
14.1.2021 13:18
Riječ ministrice: Asistirali smo u povratku nekoliko hiljada bh. državljana, ostajemo na raspolaganju svim našim građanima

Poštovane građanke i građani Bosne i Hercegovine u domovini i inostranstvu,

Pandemija korona virusa je u 2020. godini promijenila naše živote i suočila cijeli svijet sa velikim izazovima. Svjedoci smo da su sve zemlje u svijetu, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, bile prinuđene donositi restriktivne mjere, kako bi se spriječilo širenje pandemije, te očuvalo zdravlje građana. Mnogi od vas nisu imali mogućnost posjetiti svoju rodbinu, proslaviti blagdane, a nažalost, pandemija je odnijela mnoge živote i ostavila velike posljedice na ekonomiju naše zemlje.

Smatrajući da su životi i zdravlje naših građana najvažniji, u martu 2020. godine, kada se pojavio prvi slučaj koronavirusa u Bosni i Hercegovini, donijela sam odluku o uspostavljanju Kriznog štaba Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. Vrijeme je pokazalo da je ova odluka bila blagovremena i ispravna, jer smo pomogli našim građanima koje je pandemija zatekla u različitim krajevima svijeta. Ispunjavajući svoje obaveze ovim činom smo pokazali i svoju odgovornost. Ministarstvo vanjskih poslova i diplomatsko - konzularna mreža Bosne i Hercegovine, asistirali su u sigurnom povratku nekoliko hiljada građana u Bosnu i Hercegovinu, ali i u sigurnom povratku naših građana i stranih državljana na njihova mjesta boravišta u inostrantvu, u trenucima kada je kopneni, zračni i pomorski saobraćaj bio otežan ili onemogućen.

Pandemija se još uvijek širi, a svakim danom se bilježi veliki broj zaraženih i smrtnih slučajeva. Zbog toga, koristim se ovom prilikom da građanima Bosne i Hercegovine preporučim da svoja putovanja u inostranstvo obavljaju samo ukoliko su neodložna i hitna, a da se prije svojih planiranih putovanja informišu o mogućnostima putovanja i eventualnim ograničenjima i sigurnosnim rizicima sa kojima se mogu susretati.

Imajući u vidu trenutno stanje, nedavno sam odlučila uspostaviti poseban Tim za krizne situacije MVP BiH, koji će i dalje kontinuirano pratiti razvoj i situaciju pandemije korona virusa u Bosni i Hercegovini i svijetu. Zadaci Tima su efikasna i transparentna komunikacija sa našim međunarodnim partnerima, državljanima Bosne i Hercegovine u inostranstvu, kao i stranim državljanima koji imaju interes da rade, sarađuju ili dolaze u našu zemlju.

S ciljem poboljšanja informisanja naših građana, Ministarstvo vanjskih poslova je sa Ministarstvom sigurnosti i Ministarstvom civilnih poslova, te uz tehničku i finansijsku podršku UNDP-a, učestvovalo u uspostavljanju web stranice https://covid19.msb.gov.ba o pandemiji COVID-19. Na ovoj stranici je dostupan interaktivni pregled broja zaraženih, testiranih, oporavljenih i umrlih osoba, informacije o graničnim prijelazima, upute za putovanja, donesene odluke na svim nivoima vlasti i aktuelnosti vezane za COVID-19.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine će pored aktuelnih i detaljnih informacija o mogućnostima putovanja u inostranstvo i stanju pandemije u pojedinim državama, koje možete pronaći na pomenutoj platformi, održati kontakt centar za sve građane kojima je neophodna pomoć i/ili druge informacije, s ciljem da vaše putovanje i boravak u inostranstvu, kao i povratak u Bosnu i Hercegovinu, učinimo što bezbjednijim.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine ostaje na raspolaganju svim građanima putem kontakt telefona: +38733281309, kao i putem e-maila: emergency@mvp.gov.ba 


S poštovanjem

Dr Bisera Turković