Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
15.4.2021 14:02
Ministrica Bisera Turković razgovarala sa pomoćnikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Phillipom Reekerom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, razgovarala je sa v.d. pomoćnikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Phillipom Reekerom.

Reeker je ministricu Turković službeno obavijestio o odluci predsjednika SAD-a Joa Bidena da povuče američke vojnike iz misije u Afganistanu do 11. septembra ove godine.

Oružane snage Bosne i Hercegovine su dio međunarodne koalicije, te već godinama učestvuju u mirovnoj misiji u ovoj državi sa ograničenim brojem vojnika. Reeker je zahvalio Bosni i Hercegovini na partnerstvu i doprinosu naše zemlje ovoj misiji.

Ministrica Turković je izrazila zadovoljstvo što je i Bosna i Hercegovina svrstana u partnerske zemlje koje su doprinijele izgradnji mira i stabilizaciji u okviru međunarodne misije. Reeker je ovu informaciju, obzirom da je BiH dio međunarodne mirovne koalicije, ministrici Turković prenio i prije nego je ona javno objavljena, te je ona prenesena Predsjedništvu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje.