Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
23.12.2021 11:04
Ministrica Bisera Turković se danas sastala sa predsjednikom Republike Azerbejdžan Ilhamom Aliyevim

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, danas se, 23. decembra 2021. godine, u Bakuu sastala sa predsjednikom Republike Azerbejdžan Ilhamom Aliyevim.
 
Na sastanku je razgovarano o važnosti unapređenja saradnje između naše dvije zemlje, te o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Azerbejdžanu, ali i odnosima u svijetu.
 
Ministrica Turković je predsjednika Aliyeva informisala o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, blokadi rada državnih institucija, te prijetnji miru i stabilnosti naše zemlje i regiona, nakon započetih jednostranih procesa od strane dijela političkih predstavnika bh entiteta RS.
 
Tokom susreta je razgovarano i o trenutnoj situaciji u regiji Nagorno Karabah, u koju Azerbejdžan, nakon oslobađanja, ulaže ogromna sredstva, s ciljem realizacije velikih infrastrukturnih projekata. Predsjednik Aliyev je upoznao ministricu Turković da je njegova zemlja započela program obnove i jačanja ekonomije u ovom dijelu Azerbejdžana.
 
Aliyev je kazao da je podrška BiH teritorijalnom integritetu i suverenitetu Azerbejdžana važan znak partnerstva, saradnje i prijateljstva.
 
S druge strane, tokom susreta je ponovljena čvrsta podrška Azerbejdžana teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, te nastavku napretka naše zemlje.
 
Predsjednik Aliyev se zahvalio našoj zemlji za iskazano opredjeljenje za učešće u reintegraciji Nagorno Karabaha, što bi trebalo rezultirati i konkretnim aktivnostima.