Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
23.12.2021 19:10
Ministrica Bisera Turković u Bakuu razgovarala sa ministrom vanjskih poslova Azerbejdžana Jeyhunom Bayramovim

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, danas se, 23. decembra 2021. godine, u Bakuu sastala sa ministrom vanjskih poslova Republike Azerbejdžan Jeyhunom Bayramovim.

Na početku sastanka, ministrica je kazala da odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Parlamenta Azerbejdžana o uzajamnom otvaranju ambasada u Sarajevu i Bakuu, predstavljaju prekretnicu u jačanju sveukupnih odnosa dvije zemlje. Zahvalila se za pomoć koju je Azerbejdžan pružio BiH, posebno u borbi protiv pandemije COVID-19, te naglasila važnost unapređenja ekonomske saradnje i investicija.

Kada je u pitanju ugovorno regulisanje odnosa između dvije zemlje, naglašeno je da postoje sporazumi koji su spremni za potpisivanje, ali i sporazumi koji su u različitim fazama realizacije. Predloženo je održavanje političkih konsultacija, kojima će se intenzivirati okončanje procedura i potpisivanje sporazuma.

Ministar Bayramov je kazao da je Azerbejdžan opredijeljen za nastavak jačanja odnosa sa našom zemljom, te je podržao održavanje političkih konsultacija i izrazio nadu da će procedure otvaranja ambasada biti okončane u što kraćem roku. Izrazio je uvjerenje u jačanje veza između dvije zemlje u obrazovanju, kulturi, turizmu i drugim sferama u periodu nakon pandemije. Istakao je da vjeruje da ćemo u budućnosti biti svjedoci važnih sporazuma, te dodao da će dvije zemlje sarađivati u deminiranju teritorija oslobođenih od armenske okupacije u ratu krajem prošle godine.

Ministrica Turković je kolegu upoznala sa trenutnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini i najavom antiustavnih i nezakonitih poteza, koji prijete ugrožavanju mira i stabilnosti u BiH i regionu. Također, razgovarano je i o trenutnoj situaciji u Nagorno Karabahu, te o velikim projektima reintegracije ovog područja, a razmatrane su i mogućnosti učešća Bosne i Hercegovine u nekim projektima.

Tokom susreta je još jednom potvrđeno da Azerbejdžan snažno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, ali i očuvanje mira i stabilnosti. Ministrica Turković je podsjetila da je Parlament Bosne i Hercegovine u januaru 2013. godine usvojio „Rezoluciju o uvažavanju i podršci suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Republike Azerbejdžan“ .